You are currently viewing Grad Jajce slavi raznolikost i potencijal BiH u okviru obilježavanja Dana Evrope

Grad Jajce slavi raznolikost i potencijal BiH u okviru obilježavanja Dana Evrope

Bosna i Hercegovina obilježava 2023. godinu kao veliki korak u napretku procesa pristupanja Evropskoj uniji. Dan Evrope 2023., najvažniji praznik Evropske unije, prilika je za obilježavanje novih prilika i mogućnosti saradnje Evropske unije i Bosne i Hercegovini širom države.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini Dan Evrope 2023. proslavlja zajedno sa građanima širom države slaveći raznolikost kulture, tradicije, naslijeđa i zajedničkih ciljeva za razvoj i unapređenje kvalitete života građana. Zajedno slavimo potencijal Bosne i Hercegovine i uživamo u bogatom i raznolikom programu Dana Evrope 2023. u Bosni i Hercegovini! Jedan od sedam gradova u kojima se ove godine obilježava Dan Evrope je i grad Jajce.

U Jajcu, prvi sadržaj je upriličen sinoć kada je vodopad Plive osvijetljen bojama Evrope. Ova spektakularna svjetlosna instalacija simbolizira povezanost i solidarnost između Jajca i Evropske unije.

Program u Jajcu nastavlja se 11.5.2023. godine, četvrtak, potragom za kulturnim naslijeđem Jajca! Zajedno sa najmlađim avanturistima, posjetitelji će otkrivati bogatstvo kulturne baštine Jajca. Istog dana bit će upriličen susret sa mladim aktivistima, organizacijama civilnog društva, kulturnim djelatnicima i lokalnim vlastima pod nazivom “Glasovi mladih – glasovi budućnosti”. Na tom susretu će se raspravljati o budućnosti i potencijalu Jajca i Bosne i Hercegovine.

Druženje u Jajcu završava se biciklima kroz prirodu, prošlost, sadašnjost i budućnost. Posjetitelji će se upustiti u biciklističku turu kroz prirodne ljepote Jajca i istražiti magične predjele centralne Bosne. Ova aktivnost naglašava važnost očuvanja okoliša i promovira održivi turizam.

(Općina Jajce/Jajce Online/Foto: Samed Žužić)