You are currently viewing Turistički magazin Adriatic Traveller u novom broju dolazi sa naslovnom fotografijom Jajca

Turistički magazin Adriatic Traveller u novom broju dolazi sa naslovnom fotografijom Jajca

Jajce, grad velike prošlosti i svijetle budućnosti

U Bosni i Hercegovini ne nedostaje drevnih planinskih gradova, ali nijedan nije bolje očuvan od starog grada Jajca. Bio je glavni grad srednjovjekovne Bosne i još uvijek možete vidjeti drevni zamak na brdu i istražiti rat krivudavih kaldrma. Ovaj gradić smješten je na ušću rijeke Plive u Vrbas, svojim raznovrsnim atrakcijama svjedoči o brojnim kulturama koje su se preplitale u BiH počevši od ostataka prapovijesti, davnih Ilira i Rimljana preko Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austro-Ugarskog carstva pa sve do perioda SFR Jugoslavije.

Mnogi epiteti krasili su ili još vijek krase ovaj grad kao što su: kraljevski grad, kontinentalni Dubrovnik, muzej pod otvorenim nebom, grad kamena, sunca i vode, grad kulture, sporta i turizma i dr.

O samom porijeklu imena Jajce ima više priča. Prema jednoj od njih, ime je proizašlo iz geografskog smještaja grada na jajolikoj stijeni. Prema drugoj, graditelji su koristili jaja pri uzdizanju zidina i tvrđave. Ona treća je pak najvjerojatnija, a kaže da je Jajce manja preslika drevne utvrde Castel dell’Ovo kod Napulja.

Grad je bio pozornica značajnih događanja. U Jajcu su nastali neki vrijedni srednjovjekovni dokumenti te je vrlo često u fokusu istraživača i ljubitelja povijesti. Bosna i Hercegovina u Jajcu štiti čak 30 nacionalnih spomenika. Univerzalnu vrijednost ovog bh. grada prepoznaje i UNESCO, na čijoj privremenoj listi se nalazi.

Neki spomenici kulture izdvajaju se svojom ljepotom, posebnošću ili povijesnim značajem. Jedan od najljepših Mitrea iz 3 stoljeća, posvećen Perzijskom bogu Mitri nalazi se u neposrednoj blizini Starog grada. Graditelj grada Jajca, knez Donjih Kraja, veliki vojvoda bosanski i herceg splitski Hrvoje Vukčić Hrvatinić kao mjesto svog posljednjeg počivanja dao je sagraditi Katakombe ili podzemnu crkvu. Godine 1461. u Crkvi sv. Marije krunjen je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević te Jajce postaje i kraljevski grad. Jajce baštini i nekoliko orijentalnih spomenika kulture (džamiju Esme sultanije i Fethija džamiju, bosanske kuće i česme) kao i Austro-ugarski kompleks zgrada, te naposljetku baštinu iz bivše Jugoslavije. Upravo se u Jajcu krajem 1943. godine udareni temelji moderne jugoslavenske države.

Pored značajne kulturne baštine Jajce se nalazi u posebno očuvanom prirodnom ambijentu. Sedronosna Pliva je u svom toku stvorila, Vodopad na svome ušću u Vrbas, koji je jedan od 10 najljepših u Europi, te Veliko i Malo plivsko jezero koja predstavljaju najveća prirodna jezera u Bosni i Hercegovini.

Pripremite se za uzbudljivo ljeto u Jajcu, živahnoj destinaciji koja nudi brojne aktivnosti i raznolike večernje zabave. Osim adrenalinskih avantura poput zipline-a i vožnje brodice jezerom, grad posjetiteljima pruža i bogat kulturno-zabavni život. Tijekom ljetnih mjeseci, Jajce je domaćin nizu uzbudljivih događaja i muzičkih festivala gdje nastupaju regionalne muzičke zvijezde.

Neki od njih su:

„Kraljevski Festival Zabave“

22.6. Crvena Jabuka

23.6. Tomislav Bralić i klapa Intrade

Manifestacija „Dani srednjovjekovlja“, 13.-14.7.

„Jajce Summer Fest“

20.7. Peđa Jovanović

„Jajca Lake Fest“, 26.-28.7.

Art festival „Desant na Jajce“

1.8. Večer sevdaha na katakombama

2.8. Bajaga

3.8. Jala Brat & Buba Corelli

IX Međunarodni skokovi s vodopada, 10.8.

Projekcija odabranih filmova Sarajevo Film Festivala u Jajcu, 6.-9.9.